Gotiek
De gotiek is de naam voor een laatmiddeleeuwse stijl toegepast in de periode 1140-1500 in de beeldende kunsten en de architectuur, die vooral aanwezig is in kerkgebouwen.
De gotiek wordt gezien als de eerste echt vernieuwende stijl sinds de val van het Romeinse rijk. De term gotiek werd voor het eerst vernoemd in 1550, in het werk "Le vite de piu eccellenti Architetti" van de bouwmeester giorgio vasari.
de gotiek onstond in noord frankrijk en verspreide zich over Europa. Vooral in Engelland, Duitsland, Italie, Spanje, Oostenrijk en Nederland. De gotiek is in drie delen gesplitst.
De Vroeggotiek (1150-1250)
De Hooggotiek (1250-1350)
De Burgergotiek (1250-1530)
Barok
De barok is een Europese stijlperiode, zich uitstrekkende van de 17e eeuw tot in de eerste helft van de 18e eeuw, die zijn oorsprong had in Italiƫ en tot uiting kwam in de architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel rococo genoemd. Jse heb 3 soorten barokstijlen : bouwkunst, schilderkunst en muziek.
kenmerken bouwkunst: 1.rijk en weelderig materiaalgebruik.
2.tweezijdige symetrie.
kenmerken schilderkunst: 1.extreem realisme.
2.dramatische effecten.
kenmerken muziek: 1.monodie op basis van basso continuo.
2.harmonisch contrapunt.
Op Art
Op Art is een richting in de schilderkunst van de 20e eeuw die bekend werd in de jaren 1963-1966. De term is een afkorting van het engelse begrip optical art. op art speelt een spel met verschillende optische illusies.
De werkwijze binnen deze kunststroming ontstond uit de geometrische abstracte kunst en wordt soms gerelateerd aan de kinetische kunst uit dezelfde tijd, die echter veeleer een stroming in de beeldhouwkunst is.
Vele bekende op-art artiesten kwamen uit de Verenigde Staten, bijvoorbeeld Frank Stella, Ellsworth Kelly, Larry Poons, Richard Anuszkievicz, Julian Stanczak, John Goodyear, Henry Pearson, Mon Levinson, Kenneth Noland en de leden van de Anonima Group: Ernst Benkert, Francis R. Hewitt en Edwin Mienczkowski.

